Jam Bumi

Earth Hour. 28 Mac ini, tutup lampu semua skali dari pukul 8.30 malam sampai la 9.30 malam. Luangkan sejam untuk tidak membazir elektrik dan tenaga haba dari lampu kalimantang trang tang tang.

Tutup semua lampu yang perlu. Yang tak perlu tak perlu la tutup. Lampu masjid (nanti bagi usul masjid UIA tutup lampu chandelier dia), lampu hospital, lampu highway, lampu landasan kapal terbang, lampu motor, tak perlulah ditutup.

Logo dia.

Logo dia. 60 itu bermaksud 60 minit iaitu satu jam.

Tutup lampu rumah sebelum maghrib, bawak anak bini ke masjid, makan luar lepas Isyak (kedai mamak tutup lampu tak?), lepas tu baru balik. Cun?

Apekejadahnya Earth Hour nih? Entah. Herd instinc. Naluri kawanan lembu. Sebab ramai orang pakat promot, maka kita pun join. “Dah ustaz tu promot, mesti benda ni benda molek.”

Hahaha. Sebenarnya, kalau ikut objektif asalnya, agar sekurang-kurangnya 1 bilion manusia menyertainya sebagai undi kepada Bumi dalam kes Bumi vs Global Warming. Kejadah betul. Ada pulak kes macam ni.

Jadi, kawan-kawan, 28 Mac ini, ayuh kita tutup bekalan elektrik di bilik/rumah/pejabat/hotel dan ke masjid dari sebelum Maghrib ke sudah Isya’. Lepas tu ramai-ramai layan mapley restoren Waqe3.

p/s: Ada cadangan solat isyak di masjid dalam gelap demi menunjukkan soladiriti. Bid’ah betul hahahahaha.

++++++

Bid’ah = bedooh.

6 thoughts on “Jam Bumi

  1. bila kita membuat kenyataan seakan against sesuatu, adalah sebaiknya disertai dengan alternatif untuk berlaku adil huhu.. apa kata anda?

  2. pasal semayang dalam gelap tu? kan dah ada atas nu. tutup lampu yang tak pasang pun tak ape sudahlah. lampu chandelier contohnya.

  3. oo pasal earth hour ni la.. kalau xde kejenye buat earth hour, ape yg sebaik2nye dilakukan/dianjurkan untuk menangani pemanasan global ini? or at least nak menunjukkan sokongan dunia la huhuu..

  4. oo saye xpaham snanya.. anda menyeru orang utk tutup lampu dgn care yg betul ke atau menyatakan xde pekdahnye menutup lampu lampan in? wuwuwu -_-!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s