Bercakap tentang diri

[bunyi gambus orkestra melayu 70-an]

[Bunyi gambus menjadi perlahan]

Orang yang banyak bercakap tentang dirinya adalah orang yang membosankan. Contoh orang yang bercakap tentang diri dan membosankan ialah:

1. Disebabkan kehensemanku,….

2. Kerana aku seorang yang dermawan,….

Kesimpulannya, bercakap tentang diri dan menjadi seorang yang membosankan ialah bila seseorang itu bercakap tentang dirinya untuk mengangkat darjatnya di mata orang lain. Untuk bangga diri.

Adapun, orang yang bercakap tentang dirinya dengan niat untuk memberi pengajaran, tunjuk-ajar dan berkongsi pengalaman dan pendapat bukanlah orang yang membosankan. Bahkan kita tidak akan jemu-jemu mendengar kisahnya. Contohnya, kisah pengembaraan ustaz Amin dan saudara Akmal.

Juga, ada seorang yang kerap bercerita tentang dirinya dan menjadi pujaan hati seluruh umat Islam. Ialah baginda Rasulullah sollallahu alaihi wasallam.

Jadi, kalau ingin bercakap tentang diri kepada massa, pastikan ianya bermanfaat.

Sekian, wabillahi taufiq walhidaayah [muzik jejak rasul dimainkan sebagai muzik latar untuk penutup] wassalaamualaikum warahmatullah.

5 thoughts on “Bercakap tentang diri

  1. betul3, saya sangat meluat kadang-kadang bila membaca blog-blog yang terlalu banyak tulisan-tulisan seperti, “aku kacak”, “kerana ramai awek kejar aku…” etc.

    actually i don’t mind, tapi kalau macam dah overboard and terlalu repeatedly, muntah dalam perutku membuak-buak mahu melonjak keluar.

    hahahaha. emo eh?

  2. tidak emo, cuma mengambil pengajaran dari mereka yang perasan melampau agar kita tidak jadi melampau.

    perkataan melampau digunakan sebab saya juga kadang-kadang perasan hahaha.

    cuba tengok di sebelah kanan skrin bahagian atas bawah carian bawah boikot israel :p

  3. [bunyi seruling]

    [bunyi seruling jadi perlahan, kemudian hilang]

    [bunyi cengkerik sebagai latar belakang]

    boleh buat skrip drama radio ni.

  4. Bismillah, semoga khabar ini barakah…

    Lama rasanya tak mampir ke sini…once again, entry ini cukup eye-catchy, mungkin sbb ana pun pernah terlintas dan terdetik utk memuatkan satu entry berkenaan tajuk yg sama…hm, seems like you can read my mind! Anyway, no worries…

    Ada orang kata, orang yang menulis tentang dirinya sendiri adalah orang yang bodoh…astaghfirullah. Bagi ana, adalah lbh baik menulis tentang diri sendiri (dgn niat sbg peringatan sendiri dan mungkin blh dijadikan pedoman oleh pembaca lain-jika berkenaan) berbanding menulis sesuatu yg kita sendiri tiada pengetahuan langsung tentangnya….just my humble opinion…boleh terima jika wajar, dan sila buang jauh-jauh jika tidak berkenan. Allah lebih tahu apa yang terbaik….

    P/s: Kalau terlalu memikirkan tentang “Apa orang kata”, mungkin tak ke mana jadinya….yang penting, apa kata Allah.

    Maaf, ayat kurang rapi…mungkin capek setelah penat mengerjakan research project yang masih tersisa…wallahu musta’an.

    Regards,
    Queenslander

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s