Masa

Ini cerita saya, di mana saya ingin  bercerita tentang saya yang mana pasti membosankan.

Ceritanya begini.

Sewaktu saya di dalam kampus, azan dilaungkan sekitar pukul enam pagi, tanpa mengira waktu masuknya, lima berapa-berapa pagi pun. Qamatnya kadang-kadang pukul enam setengah pagi. Mungkin sebab mengikut mazhab Hanafi, terang-terang tanah baru boleh solat Subuh. (Orang atas-atas mana pernah datang subuh di masjid UIA, sebab itu kata kita WAJIB ikut mazhab Syafi’e sebab kita ini sekarang di Malaysia.)

Jadi, saya yang sudah biasa hidup di dalam kampus dengan ke masjid pada pukul enam suku pagi lebih kurang, ke surau kawasan tempat saya menyewa sekitar masa yang sama.

Sesampainya saya, tok siak sedang mengunci pintu surau. Beliau adalah orang terakhir yang keluar.

Enam suku, beb. Subuh masuk pukul berapa sebenarnya?

11 thoughts on “Masa

  1. aku belum mampu jadi ahli masjid subuh, tapi kat sini, wakti qamat untuk solat subuh panjang, biasanya lepas setgh jam azan baru qamat, kadang-kadang lewat lagi

    • menurut? apakah maksudnya?

      Hurmm.. Mesir masuk subuh pukul 420 pagi kini. Ah, selamat sudah anjak sejam, kalau tidak dulu seawal 350 pagi.

      Bersyukurlah, waktu solat Malaysia tak banyak berubah. Anda tak perlu nak resetting jam biologi untuk bangkit subuh tepat waktu seperti negara bermusim.

      Wallahua3lam

  2. Salam kembali…

    Sempat lagi mampir ke sini meskipun perlu bersiap-sedia untuk presentasi setelah disertasi selamat dihantar kelmarin….Alhamdulillah🙂

    Kalau di Queensland, subuh lumayan awal tapi tak seawal sewaktu summer atau autumn (sekarang masih autumn sebenarnya…tapi dan menginjak ke winter)…Waktu summer, subuh pernah seawal 2.45am…isyaknya dah agak lambat, tapi subuh masuk awal…memang cabaran buat kami…kalau sekarang, waktu biasa..5am plus….still dugaan besar kerana cuaca makin dingin…lebih enak lenanya….huhuh…

    Maka dengan itu, berusahalah Perbaiki Subuh Kita…kerana solat subuh antara solat yang payah buat orang munafik.

    Sila baca di sini: http://www.paksi.net/modules/penulisan_kreatif/article.php?storyid=281

    Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s