Belajar Kewangan Islam

“Itu bukan ambil Islam separuh-separuh,” kata Dr Abdul Basit. Kami sedang bersembang bertukar-tukar fikiran sementara menunggu pesanan makan malam siap. Sambungnya, “Itulah namanya pengkhususan. Kepada yang belajar kewangan Islam untuk laba dunia, dapatlah dia laba dunianya.”

Beliau mengingatkan saya kepada hadis al-muhaajiru man hajara. Bukan hanya  isu gadis bertube memberi dalil haramnya riba, tetapi apa-apa bidang sekalipun.

Dr Abdul Basit merupakan salah seorang dari hanya tiga rakyat Malaysia yang mendapat PhD dari Universiti Madinah. Sekarang ini, beliau ialah pengetua di Pondok Sungai Durian. Ayahanda beliau, Tuan Guru Haji Abdul Rahman merupakan pengasas pondok tersebut, bahkan pondok itu lebih terkenal dengan nama PHD, Pondok Haji Deraman.

Tonton rancangan Tanyalah Ustaz di TV9, lihat gambar beliau di blog beliau, semua menyangka beliau seorang yang sangat serius. Pemandu kereta yang kami naiki tidak sanggup memandu lagi kerana bimbang kemalangan, lantaran terlalu asyik ketawa dengan apa yang diperkatakan Dr Basit.

Pesan beliau, anak-anak muda yang berilmu perlulah sentiasa turun ke medan. Orang tua (yang muda lagi sebenarnya) sepertinya sudah tercabut ekor ke sana-sini.

Semoga beliau terus berada dalam lindungan Allah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s