Beli Kereta A dengan Akad Kereta B

Mu’ah bertanya:
“Aku nk tanya pasal rukun jual beli ni(buyer,seller,subject matter and akad) berkenaan dgn loan 100% kereta..semua org tahu bank hanya provide 90% loan dr harga sesebuah kereta (hanya dealer kereta yg ckp ade 100% loan & 0 downpayment)..contoh kereta proton saga BLM (Basic Line),harga OTR RM44,000 maka bank hanya akan bg loan sebanyak RM40,000( harga anngaran dengan andaian pembeli bayar downpayment 10% sebanyak RM4000).

“Tapi kebanyakan dealer kereta menggunakan taktik untuk membolehkan pembeli mendapat 100% loan kereta dengan cara meng-markup harga kereta tersebut terhadap bank (walaupun kereta yang dibeli oleh pembeli sebenarnya Saga (basic line),tapi pembeli diarah untuk bgtau bank kereta yg dibeli adalah model highline,yang mane jumlah 90% loan kereta hi-line tersebut adalah bersamaan dengan harga 100% basic line (dengan mengandaikan jumlah 90% loan kereta BLM model highline =RM44,000).

“So pegguna tidak perlu byr 10% downpayment & secara automatik dpt loan 100% dengan cara menipu bank.Menurut dealer kereta yang aku temuramah,benda ini adalah sgt common and bank pun alert pasal benda ni.Cuma bank yg x strict,dorang akan buat tatau manekala bank yg strict,biler dorang tau pembeli beli kereta model lain yg lebih murah,tp apply loan kereta model yg lain yg lebih mahal sedikit,dorang akan push customer supaya membayar 10% harga downpayment tersebut setelah kantoi…

“So persoalan aku adalah…adakah sah jual beli mcm tu? Nampak mcm xsah,sbb menyalahi akad n subject matter tu samar2.Ape pendapat mung? Sila jawab selaku org INCEIF di blog anda atau emel kat aku ..haha…sori jd spammer kat sini.”

Jawapan saya:

Jual beli tersebut adalah jelas tidak sah dan haram kerana:

1- Menggunakan loan (pinjaman) yang berunsurkan riba.

2- Wujud penipuan yang jelas tidak ternafikan. Subject matter yang diakadkan bukanlah subject matter yang sebenar.

Solusi:

1- Jangan bersekongkol dengan dealer untuk menipu diri sendiri. Hilangnya keberkatan dalam hidup adalah dengan memakan yang haram, memakai yang haram, memandu yang haram. Lalu mengeluh kenapa doa tidak kunjung makbul.

2- Beralihlah ke bank-bank Islami yang betul-betul menawarkan 100% pembiayaan tanpa duit muka. Contohnya ialah skim Gradhitz bank Islam yang menggunakan kontrak murabahah dan bai’ muajjal.

3- Berbincanglah kaedahnya dengan bank pembiaya sekiranya bank tersebut tidak dapat memberi pembiayaan 100%, demi mengelakkan riba yang seumpama mengajak untuk berperang dengan Allah dan Rasul-Nya.

Wallahu a’lam.

3 thoughts on “Beli Kereta A dengan Akad Kereta B

  1. Mekasih ceghah kerana meng clearkan persoalan ambo..hehe…baru la Certified Islamic Financial Planner laguni..

    Gradhitz adalah salah satu option (Islamic financing + 100% loan dengan kadar 4.01%)..Tapi untuk other Islamic financing dr bank lain,kita bole jgk apply contohnya Maybank (xsure dia pakai kontrak murabahah/bai’ muajjal/etc) tapi yang pasti bank lain hanya akan provide 90% loan (unless kiter tipu dealer punye style)…

    So the only option left is..kalau nak beli kereta,applylah mane2 Islamic Loan dan bayarlah 10% downpayment..kalau x mampu byr downpayment,maka Gradhitz lah is the last and only option (100% loan & Islamic financing)..

    Mekasih..btolkan kalo silap…Semoga dimurahkan rezki n cpt2 dapat baby soleh..hehe

  2. adakah di anggap menipu jika dengan jelas masing2 (diantara peniaga,pembeli dan pembiayaan) faham dengan terma dan syarat full loan? walaupun dgn markup model. apakah yg sebenarnya dimaksudkan riba? adakah markup itu riba? atau interest itu riba?

  3. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
    placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit
    crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
    LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s