harga setuju

Kadangkala pembeli dan penjual yang saling sudi dan bersetuju tentang harga sesuatu barang, masih belum menjadikan transaksi tersebut patuh syariah, lebih-lebih lagi pada harga yang melampau tinggi.

Esei ini adalah jawapan (reaksi) saya kepada tulisan yang menyebut bahawa tidak apa sesuatu barang murah dijual pada harga tinggi yang amat.

Untuk sesuatu barangan yang tiada harga pasaran, contohnya barangan antik atau perkhidmatan, harga yang boleh dikenakan adalah atas persetujuan bersama.

Walaubagaimanapun, persetujuan bersama harga tidak boleh digunapakai untuk barangan yang ada harga pasaran, contohnya pen kilometrico yang berharga RM1.20 tidak boleh dijual-beli pada harga RM1000 walaupun atas persetujuan bersama penjual dan pembeli.

Antara sebab ketidakbolehannya adalah untuk mengelakkan barangan murahan tadi dijadikan sebagai aset helah untuk transaksi inah (beli dan jual segera kepada orang yang sama pada harga berbeza – dibenarkan dalam pengamalan mazhab Shafi’e Malaysia).

Supaya lebih terang, saya bawakan contoh:

Ahmad ingin meminjam wang RM1000 dari Ashraf. Ashraf adalah seorang yang business minded, mahukan untung atas segala sesuatu. Ashraf ingin memberi pinjam kepada Ahmad, tetapi dia ingin membuat untung juga. Tapi dia tahu jika memberi pinjam dan mengenakan bunga, itu adalah terang-terangan riba.

Jadi Ashraf mencari helah.

Ashraf lalu menjual pen dalam koceknya kepada Ahmad pada harga RM1200 dengan bayaran tangguh, dibayar dalam masa 12 bulan. Akad dilakukan – transaksi sah.

Ahmad terus menjual semula pen tersebut kepada Ashraf pada harga RM1000 tunai. Ashraf bayar tunai kepada Ahmad. Akad dilakukan – transaksi sah.

Ahmad mendapat RM1000 tunai, tetapi perlu membayar hutang RM1200, dengan helah sebatang pen berharga RM1.20.

(Bagaimana pula kalau Ashraf memang berniat menjual pen – bukan memberi pinjam – dan berjaya meyakinkan Ahmad supaya membeli pen tersebut dengan alasan ia pernah digunakan oleh Aizat Sungai Lui?)

Advertisements

One thought on “harga setuju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s